Tips & triks

Om tips og triks; 

Gjennom de årene jeg har holdt på med det å fly i fjellet har jeg opparbeidet meg litt erfaring med ting og tang. Noe gjør jeg feil, og noe gjør jeg riktig - og sånn er det jo. Feil kan ofte være knyttet til vedlikehold, eller mangel på sådan. Noen ganger har det vært en dyrekjøpt erfaring, men som oftest finner man litt informasjon på nett som kan hjelpe deg litt på vei.

Mine erfaringer er ikke innen proff-segmentet, men jeg håper likevel at det går an å hente informasjon du trenger ut herfra, slik at du kan ivareta klær og utstyr på en god måte - og slik at det får en forlenget levetid i ditt eie. 

Tips: Vedlikehold av soveposen

Å vedlikeholde en sovepose er viktig for å bevare varmeegenskapene og levetiden.

Her er noen tips for å ta vare på soveposen din:

  1. Bruk riktig vaskemiddel:

    • Velg et vaskemiddel som er spesifikt laget for soveposer. For dunposer er det viktig å unngå at vaskemiddelet ikke skylles helt ut, så bruk det riktige produktet.
    • Unngå skyllemiddel, da det kan skade materialene.
  2. Vaskeinstruksjoner:

    • Sjekk vaskeinstruksjonene på soveposen. Vanligvis vaskes dunposer på 40 grader, mens syntetiske poser kan tåle 60 grader.
    • Lukk alle glidelåser før vask og skyll posen grundig for å fjerne vaskemiddelrester.
  3. Ikke vask for ofte:

    • Soveposer er sårbare med mange sømmer og detaljer. Vask dem sjelden for å unngå skader.
    • Tørk av eventuelle søl umiddelbart, og sørg for at posen er helt tørr før du pakker den ned.
  4. Tørk i tørketrommel:

    • Hvis mulig, tørk soveposen i en tørketrommel. Dette er spesielt gunstig for dunposer.
    • Legg gjerne noen tennisballer i trommelen for å holde dunet luftig.
  5. Stapp posen sammen, ikke rull den:

    • For dunposer, stapp posen ned i transporttrekket i stedet for å rulle den. Dette forhindrer at dunet klumper seg.
    • En jevn fordeling av dunet gir bedre isolasjon.
  6. Oppbevaring: 
    • Hvis det går lengre tid mellom turene du går, og du bruker soveposen, vil jeg anbefale deg å ha posen hengende en plass. Lar du soveposen være stappet i komprimeringstrekket over tid  vil fyllet miste evnen til å gjenskape luftlagene og isolere dårligere.

Husk! Følg produsentens anbefalinger og ta godt vare på soveposen din, så vil den gi deg mange gode netter ute i naturen! 

Tips: nye fjellsko - tilpasning og vedlikehold

 

Nye sko:

Jeg har slitt ut noen par med fjellsko på de årene jeg har gått i fjellet, og jeg sliter alltid med overgangen fra de gamle til de nye. Jeg har en tendens til å tviholde på de gamle - uansett hvor hullete de er i sålen eller om de er fillete i stoffet. 

Grunnen er ikke bare det at jeg kvier meg for å bruke flere tusen kroner på nye sko, men det er også et spørsmål om komfort. 

Når du har kjøpt deg flunkende nye fjellsko, så tar det som regel en god stund før de er gått inn - eller formet seg etter din fot. Hvor lang tid dette tar er naturligvis helt avhengig av dine føtter og hvor mye du faktisk bruker skoene, men min erfaring er at det tar en stund. 

Men det er jo et par ting du kan gjøre for å "jukse" frem tilpasningen litt kjappere, og det er egentlig ikke noe hokuspokus.

 

Lærstøvler, som disse Alfa Impact A/P/S GTX, krever kanskje mer vedlikehold/pleie. 

Salomon Quest 4 GTX, og liknende syntetiske støvler, krever noe mindre pleie enn lærstøvler. 

Nå sies det av enkelte, at syntetiske fjellsko ikke kan "gåes inn" og at du faktisk må finne de rette støvlene til dine føtter allerede ved kjøp. Jeg er forsåvidt enig, men min erfaring er likevel at det er en viss mulighet for å gå inn støvler selvom de er syntetiske. 

For å gjøre dette er det et par enkle ting du kan gjøre:

1. Bruk de nye fjellskoene på småturer i det daglige. Der du kanskje ville tatt på joggesko, når du går en luftetur etter jobb eller kveldsturen med hunden - bruk fjellskoene.

2. For å "jukse", eller fremskynde prosessen litt, så går jeg inn mine fjellsko som beskrevet i første punkt - men med en liten tvist; jeg tar på meg en sekk med litt vekt. Jeg har valgt å gå med 10-15 kg i sekken, men det har jeg valgt kun fordi jeg vil ha litt sekk-trening samtidig. Poenget med sekken er sikkert innlysende, men enkelt forklart så utgjør den ekstra vekten mer press på beina ned i fjellskoene, som igjen gjør at skoen/sålen former seg til føttene.  

 

Skopleie og vedlikehold:

Etter innkjøring av de nye fjellskoene, er det tid for å begynne å bruke de der de skal brukes - i fjellet. Gode fjellturer vises fort igjen på skotøyet ved at de blir fuktige, gjørmete og kanskje etterhvert litt skrapt opp her og der. 

Jeg har syntetiske fjellsko av typen Salomon Quest 4 gtx. Jeg gjør dem normalt rene etter hver tur, så sant de er tydelig skitne. Da skyller jeg dem raskt og tørker over med en fuktet klut eller skosvamp, og setter dem vekk til tørk. 

For min del har jeg ikke et system på at de får skikkelig pleie etter hver fjerde tur, eller 1x i måneden. Har jeg hatt en tur i krevende terreng, der skoene har fått gjennomgå (vann, myr, steinur, klyving, regnvær, snø), så rengjør jeg dem først og setter de til tørk. Når de er tørre begynner jeg på jobben med å gi de litt mer pleie.

Litt mer pleie er egentlig ikke veldig avansert. Jeg sørger for at fjellskoene/støvlene er helt rene og fri for gammel skit. Så er det frem med en boks med voks. Vi har et par forskjellige typer med voks, ikke noe dyre greier, men de gjør jobben. Voks får du tak i nært sagt alle steder de selger sko, slik som skobutikker, sportsbutikker eller obs! - bare for å nevne noen.

 

Et produkt jeg har igjen å få prøvd er noe som kalles AquaSure, en slags fleksibel lim mange bruker til reparasjon eller utbedring av alt fra telt til sko.